Kolejne etapy zmian w Koperniku

W 2015 roku, po pięciu latach działalności Kopernika przyszedł czas na zmiany – szeroko zakrojone prace modernizacyjne inspirowane oczekiwaniami zwiedzających oraz naszą chęcią doskonalenia się. Bogatsi o doświadczenia i wyniki z prowadzonych przez nas badań, rozpoczęliśmy wówczas rozłożony na kilka lat proces kompleksowych zmian. Oto jego kolejne etapy.

Etap I – Zmiany na wystawie Bzzz!

W 2015 roku zajmowaliśmy się zrozumieniem potrzeb zarówno najmłodszych zwiedzających wystawę Bzzz!, jak i towarzyszących im dorosłych opiekunów. Z myślą o dzieciach poprawiliśmy np. eksponat wodny, tak by obracanie windy było dla nich łatwiejsze, inne eksponaty odnowiliśmy, dwa usunęliśmy. Dla dorosłych wprowadziliśmy specjalnie dla nich przeznaczone opisy, mówiące o tym, jak konkretny eksponat rozwija pewne umiejętności u dziecka, na co zwrócić uwagę, obserwując eksperymentującego malucha i jak wspierać go w tym doświadczeniu.

Etap II – Zmiany na pierwszym piętrze (wystawa Świat w ruchu)

Wystawę tę zamknęliśmy w grudniu 2015 roku i w nowej aranżacji otworzyliśmy dla publiczności w marcu 2016 roku jako Nowy Świat w ruchu.
(Od kwietnia 2018 roku nazwa ta przestała funkcjonować, bo wystawa stała się częścią Strefy Eksperymentowania, obejmującej niemal całe pierwsze piętro).

Co zmieniliśmy?

  • Skupiliśmy się na tym, by eksponaty jak najbardziej precyzyjne prezentowały zjawiska, były łatwiejsze w obsłudze, bardziej intuicyjne, mniej obciążone multimediami oraz dawały więcej możliwości różnorodnych eksperymentów, samodzielnego badania i wyciągania wniosków, a przede wszystkim rzeczywistego doświadczania praw rządzących przyrodą.
    Część z nich zbudowaliśmy samodzielnie w naszym warsztacie, wiele znacznie ulepszyliśmy, inne sprowadziliśmy od najlepszych konstruktorów na świecie.
  • Wprowadziliśmy strefy tematyczne. Grupują one eksponaty prezentujące dane zjawisko z wielu stron, co sprzyja łączeniu różnych wątków oraz lepszemu zapamiętywaniu i rozumieniu złożonych procesów zachodzących w przyrodzie.
  • Uspokoiliśmy wzornictwo, by wyeliminować maksimum zbędnych bodźców i skupić uwagę zwiedzających na treści, a nie na formie eksponatu. Aby to osiągnąć, zrezygnowaliśmy z jaskrawych kolorów i zastosowaliśmy przydające eksponatom lekkości materiały: sklejkę, stal, szkło i pleksi.
  • Zadbaliśmy również o lepszą komunikację wizualną i merytoryczną eksponatów: wszystkie drążki i przyciski mają teraz ten sam żółty kolor, co ułatwia orientację, a nowe instrukcje są bardziej przejrzyste – opisy konkretnych zjawisk poprzedziliśmy ilustrowanymi poleceniami.
  • Pośrodku wystawy wznieśliśmy nawiązujący kształtem do charakterystycznej bryły planetarium Niebo Kopernika niebieski pawilon. Umieściliśmy w nim eksponaty wymagające zaciemnienia. Pawilon pełni też funkcję punktu orientacyjnego.
  • Zorganizowaliśmy również kącik wypoczynkowy, gdzie można nabrać sił do dalszego zwiedzania. Jest tu również podręczna biblioteczka z czasopismami i książkami, po które można sięgnąć w czasie przerwy.

Etap III – Renowacja strefy wejścia do Kopernika

Trwała od grudnia 2016 roku do stycznia 2017 roku. Zamieniliśmy wejście z wyjściem. Zamontowaliśmy nowe bramki i wprowadziliśmy bilety elektroniczne, tak by zwiedzający nie musieli czekać w kolejce po ich odbiór. Jest bardziej przestronnie, a wystrój jest prosty i stonowany. W trosce o jak komfort naszych zwiedzających modernizacją objęliśmy również szatnię i stanowiska kasowe oraz towarzyszący im system informacji wizualnej. Przebudowaliśmy także sklepik, który znajduje się obecnie w strefie biletowanej, oraz bistro Wiem. Obydwa miejsca zyskały nowe kolory i aranżacje. 

Etap IV – Zmiany w planetarium

W kwietniu 2017 roku, po krótkiej przerwie, otworzyliśmy ponownie planetarium Niebo Kopernika. W czasie prac modernizacyjnych przekształciliśmy strefę wejścia, tak by była bardziej przestronna, lepiej oznakowana i wygodniejsza. Przesuniętej w tym celu wyspie kasowej  nadaliśmy jednocześnie bardziej nowoczesną formę. Przerwa służyła również zainstalowaniu 6 nowych projektorów, umożliwiających oglądanie obrazu w rozdzielczości 8K (16 razy większej niż w telewizorach full HD!). Dzięki temu wszystkie pokazy zyskały zupełnie nową jakość i pozwalają zanurzyć się w Kosmosie jak nigdy dotąd.

Etap V – Zmiany na pierwszym piętrze (wystawy Człowiek i środowisko oraz Strefa światła)

W grudniu 2017 roku zamknęliśmy drugą część pierwszego piętra, mieszczącą dotąd wystawy Człowiek i środowisko oraz Strefa światła. Przestrzeń tę w zupełnie nowej odsłonie – z wielkim pomarańczowym pawilonem oraz pogrupowanymi tematycznie eksponatami – udostępniliśmy w kwietniu 2018 roku. Stanowi ona obecnie część wschodnią Strefy Eksperymentowania. Kontynuowaliśmy tu zmiany zrealizowane dwa lata wcześniej w części zachodniej pierwszego piętra (zwanej przedtem Nowym Światem w ruchu). W efekcie rearanżacji całe piętro tworzy teraz jedną, spójną wizualnie i tematycznie wystawę poświęconą człowiekowi i przyrodzie.