Strefy wejść do Kopernika i planetarium

Od 20 grudnia 2016 roku do 30 stycznia 2017 roku przebudowywaliśmy szatnię, stanowiska kasowe i wejście do Kopernika.

Zależało nam na zapewnieniu naszym gościom jak najwyższego komfortu zwiedzania. Zmieniliśmy zasady wejścia i wprowadziliśmy bilety elektroniczne, tak żeby zwiedzający nie musieli czekać w kolejce. Kupione przez internet bilety wysyłamy teraz na skrzynkę e-mail. Bilety można wyświetlić na ekranie smartfona lub wydrukować je i przyłożyć do umieszczonych na bramkach czytników.

Przebudowaliśmy także sklepik i bistro Wiem. Obydwa miejsca zyskały nowe kolory i aranżacje. Sklepik znajduje się teraz w strefie biletowanej. 

W dalszym ciągu na terenie wystaw nie można jeść i pić poza wyznaczonym miejscem, a takim jest strefa kanapki znajdująca się 1. piętrze. Można tam też coś kupić do jedzenia.

Powyższe zmiany są częścią większego procesu zachodzącego w Koperniku. Pierwszy etap rearanżacji zakończył się w marcu 2016 i objął część I piętra wraz z galerią „Nowy Świat w Ruchu”. Od końca 2017 roku rozpoczynają się zmiany na wystawie Człowiek i środowisko oraz Strefa światła na pierwszym piętrze.