Śniadanie nad rzeką

Przez całą niedzielę w Parku Odkrywców przy Centrum Nauki Kopernik trwa leniwe śniadanie. Swoje specjały w przystępnych cenach udostępniają Mistrzowie Kuchni, dla których gotowanie to pasja. Oprócz posiłków zaoferują prywatne przepisy, największe skarby każdego smakosza.

Dla wszystkich, którzy chcą się dzielić swoimi pysznościami powstanie specjalna Strefa Wymiany, gdzie przynosząc coś od siebie, można skosztować dań innych osób. Podczas Śniadania nad Rzeką odbędą się także otwarte spotkania z ekspertkami żywieniowymi:

Czego nie wiemy o jedzeniu?

Czy na pewno wiemy, co jest dla naszego organizmu zdrowe, a co niekoniecznie? Co to w ogóle znaczy? Podczas spotkania z Alicją Kalińską z firmy Setpoint można będzie się dowiedzieć o składnikach często spożywanych produktów, które niekoniecznie dobrze wpływają na nasz organizm, a jednak nie mówi się o tym zbyt często i zbyt wiele. Zapraszamy do rozmowy, zadawania pytań i rozwiewania wątpliwości.
godz. 12.00 i 14.00

Alicja Kalińska, SetPoint doradztwo żywieniowe – ekspert od odżywiania, wie co jeść i co z czym łączyć, by cieszyć się pełnią życia. Jako doradca żywieniowy z 14-letnią praktyką, kieruje się autorską – wielokrotnie sprawdzoną zasadą Setpoint, czyli równowagi pomiędzy tym co lubimy a tym co powinniśmy jeść. Wieloletni praktyk uczy nie tylko jak powinniśmy dbać o siebie, ale również jak wprowadzać nowości do codziennego menu. Uważa, że ważne jest to by w sposób naturalny, uczyć nasze dzieci zdrowych nawyków żywieniowych.
Na podstawie kilkunastoletniej współpracy z pacjentami opracowała nowoczesną metodę osiągania i utrzymywania dobrej sylwetki i masy ciała. Jej ogromną zaletą jest to, że stworzyła wyjątkowy zespół profesjonalnych dietetyków, którzy łatwo nawiązują bliski kontakt z pacjentem, co przekłada się na efektywność współpracy.

Czy wiesz co jesz? Sekrety przemysłu spożywczego

Producenci żywności często celowo posługują się manipulacją i wprowadzają konsumentów w błąd. Ale gdzie kończy się dobra reklama i niewinne naginanie rzeczywistości, a zaczyna wielkie tłuste kłamstwo?  I co tak naprawdę jest w produktach, które codziennie lądują na naszych stołach i w żołądkach? Odkryjemy sekrety branży spożywczej, które producenci woleliby zatrzymać dla siebie.
Podczas spotkania weźmiemy pod lupę zwykłe, codzienne produkty, które regularnie lądują na naszych stołach – i odkryjmy je na nowo. Przyjrzymy się powszechnie stosowanym metodom produkcji i dodatkom do żywności, o których niewiele się mówi. Sprawdzimy do czego służą rybie pęcherze, czym są komórki somatyczne w mleku i  czy wydzielina z gruczołów napletkowych bobra jest w stanie odebrać apetyt na lody… oraz jak ta rzeczywistość ma się do obrazów kreowanych przez producentów żywności.
godz. 13.00 i 15.00

Monika Kuźniewska – doktorantka w Katedrze Ekonomii Akademii Leona Koźmińskiego, zajmuje się społecznym i ekonomicznym kosztem chowu przemysłowego; absolwentka University of Southampton i Hogeschool-Universiteit Brussel, interesuje się przemysłem spożywczym, zwłaszcza w kontekście produktów odzwierzęcych oraz zagadnieniami bezpieczeństwa żywnościowego.

Kiedy i gdzie?

07.09.2014
godz. 11.00–18.00 

Park Odkrywców Centrum Nauki Kopernik

Wstęp wolny

Kuratorka

Joanna Kowalik