Śniadanie nad rzeką

Tegoroczny piknik festiwalu Przemiany odbędzie się pod hasłem: lokalnie i bioróżnorodnie. W programie warsztaty, wykłady oraz mikrotarg, podczas którego będzie można spróbować jedzenia przygotowanego przez rozmaite inicjatywy kulinarne z Mazowsza oraz kupić owoce i warzywa uprawiane przez okolicznych rolników.

O atmosferę podczas pikniku zadba DJ Eltron John.

12.00-13.30
warsztaty

Na warsztatach prowadzonych przez fundację AgriNatura przyjrzymy się nasionom. Poznamy dawne odmiany zbóż, dowiemy się, jak pozyskiwane są nasiona oraz jakie są konsekwencje ograniczenia różnorodności biologicznej w rolnictwie.

14.00-15.30
warsztaty

Podczas warsztatów przedstawiciele convivium Slow Food będą zastanawiać się wraz z uczestnikami, na czym właściwie polega lokalność w kuchni, jak mądrze robić zakupy i dbać o bioróżnorodność, dokonując codziennych wyborów w sklepach spożywczych i na targu.

16.00-17.00
wykład

Wykład o przyszłości jedzenia poprowadzi Małgorzata Minta, dziennikarka, a przede wszystkim kulinarna pasjonatka. Opowie m.in. o prognozach dotyczących tego, jak w przyszłości wyglądać będzie uprawa roślin: zarówno w kwestii metod, jak i wyboru uprawianych gatunków, oraz o tym, czy będziemy zmuszeni masowo zmienić swoją dietę. Dowiemy się, czym jest „jedzenie z probówki" i zastanowimy się nad źródłami białka w diecie przyszłości.

Kiedy i gdzie?

6 września, 11.00-18.00 
Scena letnia
Parku Odkrywców

wstęp wolny

Kuratorka:
Magdalena Wójcik