Bohaterowie Przemian

Kim są Bohaterowie Przemian?
Odważnie patrzą w przyszłość, choć dostrzegają czające się zagrożenia. Ich działania są wyrazem pasji i chęci zmiany zastanej rzeczywistości. Dostrzegają potencjał narzędzi dostarczanych nam przez naukę i technikę. Chcą z nich korzystać, by stworzyć lepszy świat. Jednocześnie nie unikają odpowiedzialnego myślenia o społecznych efektach wprowadzania innowacji.

 

Przedstawiamy wybitnych ekspertów, którzy zostali Bohaterami Przemian. Podczas Festiwalu podzielą się swoją wiedzą oraz refleksjami dotyczącymi przyszłości jedzenia i wpływu, jaki wywrze ona na nasze życie.

Dobrosława Gogłoza – współzałożycielka Stowarzyszenia Otwarte Klatki, którego celem jest ochrona zwierząt hodowlanych. Stowarzyszenie zostało uznane przez Animal Charity Evaluators za jedną z najskuteczniejszych prozwierzęcych organizacji na świecie. W ciągu 7 lat Otwarte Klatki stały się jedną z największych organizacji w regionie, zachowując jednocześnie swą unikalną, silną kulturę. W ramach nowej tożsamości – Anima International, której CEO jest Dobrosława – organizacja będzie prowadzić kampanie, śledztwa i promocję diety roślinnej w dziewięciu krajach Europy. Bohaterka doradza też wielu organizacjom w zakresie strategii, zarządzania i rozwoju, wykorzystując umiejętności doskonalone przez ponad 10 lat pracy zarówno w ruchu na rzecz praw zwierząt, jak i praw kobiet.

Piotr Grabowski – człowiek żyjący wyzwaniami. Wraz z Michałem Piosikiem założył pierwszy akcelerator branży spożywczej w Polsce – foodtech.ac. Wyszukuje, szkoli i pomaga finansować startupy, które zmienią branżę spożywczą na bardziej przyjazną środowisku. W portfolio  foodtech.ac. znajdują się takie produkty jak bezmięsny kurczak, farmy wertykalne czy jedzenie w proszku. Wierzy, że zmieniając wielki przemysł można uratować Ziemię przed katastrofą ekologiczną. Pracuje także jako Business Developer & Partnerships Manager w HubHub – europejskiej sieci przestrzeni coworkingowych zlokalizowanych w Warszawie, Bratysławie, Pradze, Budapeszcie i Londynie. Prowadzi hub biznesowy w Białymstoku. Ważnym projektem jest dla niego również Kazimiernikejszyn – festiwal w Kazimierzu Dolnym, podczas którego serwowane jest jedynie jedzenie wegetariańskie i wegańskie.

Michał Piosik – porzucił karierę w bankowości, żeby lepić pierogi z turystami. Jego pierwsza firma Polish Your Cooking jest dziś jedną z największych kulinarnych agencji eventowych w Polsce i kulinarną atrakcją nr 1 w Warszawie wg. Tripadvisor. Wraz z Piotrem Grabowskim założył pierwszy akcelerator branży spożywczej w Polsce – foodtech.ac. Wyszukuje, szkoli i pomaga finansować startupy, które zmienią branżę spożywczą na bardziej przyjazną środowisku. W portfolio foodtech.ac. znajdują się takie produkty jak bezmięsny kurczak, farmy wertykalne czy jedzenie w proszku. Wierzy, że zmieniając wielki przemysł można uratować Ziemię przed katastrofą ekologiczną. Kulinarnych i biznesowych inspiracji szukał w Azji. Z pasji do gotowania i podróży narodziła się restauracja Gado Gado, która jest miejscem testowania produktów foodtech.ac.

dr Jacek Postupolski – kierownik Zakładu Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny. Zajmuje się toksykologią i bezpieczeństwem żywności, szczególnie w zakresie zanieczyszczeń chemicznych, mikrobiologii żywności, substancji dodatkowych i materiałów kontaktujących się z żywnością. Kieruje również Krajowym Laboratorium Referencyjnym w tym obszarze. Reprezentuje Polskę w Forum Doradczym Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, uczestniczy w pracach Komisji Europejskiej. Interesuje się oceną ryzyka, występowaniem mikotoksyn w żywności oraz zagadnieniami związanymi z gromadzeniem i wykorzystaniem danych analitycznych z zakresu bezpieczeństwa żywności.

Mariusz Pożoga – specjalista od roślinnych kultur tkankowych in vitro. Założyciel komercyjnego Laboratorium313, zajmującego się rozmnażaniem roślin. W pracy stawia na nowe technologie, innowacje w produkcji roślinnej oraz zmniejszenie zużycia materiałów do produkcji w trosce o środowisko naturalne. Jako pierwszy w kraju wdrożył technologię produkcji opartą na zamykaniu kultur in vitro oddychającą folią, która zapewnia swobodną wymianę gazową między pojemnikiem z roślinami, a środowiskiem zewnętrznym. Zmniejsza to do minimum ryzyko kontaminacji. Doktorant w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Zajmuje się porównaniem kosztów produkcji roślin w technologii in vitro oraz tradycyjnej produkcji szkółkarskiej.

Marcin Rotkiewicz – zastępca kierownika działu naukowego tygodnika Polityka, w którym pracuje od 2001 r. Absolwent dziennikarstwa i filozofii na Uniwersytecie Warszawskim oraz stypendysta Knight Science Journalism Program w Massachusetts Institute of Technology. Popularyzuje wiedzę na temat biotechnologii, ewolucji naczelnych i neuronauki. Interesuje się również teoriami pseudonaukowymi i spiskowymi. Dwukrotnie nominowany do Nagrody Grand Press w kategoriach dziennikarstwo specjalistyczne i publicystyka. Autor wywiadów rzek: z prof. Jerzym Vetulanim pt. „Mózg i błazen” oraz z prof. Bogdanem Wojciszke pt. „Homo nie całkiem sapiens”. Napisał również „W królestwie Monszatana”, za którą otrzymał nagrodę redaktorów portalu Mądre Książki w ramach konkursu organizowanego przez Uniwersytet Jagielloński i Fundację Popularyzacji Nauki im. Euklidesa

Daniel Szostek – wspólnik i współzałożyciel Centrum Prawa Żywnościowego. Ukończył aplikację radcowską przy Okręgowej Izbie Radców Prawnych w Warszawie, absolwent Wydziału Prawa Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, studiów doktoranckich na wydziale Gospodarki Narodowej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu i Board of Continuing Education Faculty of Law – Center for European Legal Studies, University of Cambridge. Doktorant w Kolegium Prawa Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie. Doradza przedsiębiorcom branży spożywczej w zakresie prawa żywnościowego i administracyjnego, specjalizuje się w obsłudze prawnej relacji handlowych na rynku spożywczym oraz w zagadnieniach regulacyjnych polskiego i europejskiego prawa żywnościowego. Ekspert prawny Rady Eksperckiej Krajowej Rady Suplementów i Odżywek, wiceprezes Europejskiego Instytutu Suplementów i Odżywek. Jest współautorem publikacji „Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz” i „Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w oznakowaniu, prezentacji i reklamie żywności. Komentarz.”

dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska – wspólniczka i współzałożycielka Centrum Prawa Żywnościowego. Doradza przedsiębiorstwom branży spożywczej we wszystkich aspektach prawa żywnościowego. Wykłada prawo żywnościowe na Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie. Członkini Polskiego Stowarzyszenia Prawników Agrarystów oraz Włoskiego Stowarzyszenia Prawa Żywnościowego. Autorka wielu publikacji z zakresu prawa rolnego i żywnościowego w kraju i za granicą, w tym ekspertyz badawczych dla Urzędu Komitetu Integracji Europejskiej oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi z zakresu prawa i polityki rolno-żywnościowej. Prelegentka i trenerka na krajowych i zagranicznych konferencjach i szkoleniach z zakresu prawa żywnościowego. Ekspertka Rady Eksperckiej Krajowej Rady Suplementów i Odżywek, wiceprezes Europejskiego Instytutu Suplementów i Odżywek. Redaktor naukowa i współautorka publikacji „Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz” i „Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w oznakowaniu, prezentacji i reklamie żywności. Komentarz.”

dr Anna Urbańska – biolożka molekularna specjalizująca się w zagadnieniach związanych z transportem komórkowym. Prelegentka TEDx. Absolwentka Programu Liderzy Polsko – Amerykańskiej Fundacji Wolności. Założycielka i koordynatorka pierwszej polskiej kooperatywy spożywczej – Kooperatywy Grochowskiej (działającej nieprzerwanie od ponad 10 lat). Aktywistka międzynarodowego ruchu wspierającego rozwój ekonomii społecznej i spółdzielczości w Europie. Liderka społeczna wspierająca i aktywizująca społeczności lokalne. Współzałożycielka projektu Future farms – systemu mającego zapewnić suwerenność żywnościową mieszkańcom miast. Zaangażowana w rozwój edukacji alternatywnej i pozasystemowej.

dr Hanna Wilska – dietetyk, od lat związana z Warszawskim Uniwersytetem Medycznym. Współpracowała ze Światową Organizacją Zdrowia oraz Instytutem Matki i Dziecka. Specjalistka w dziedzinie dietoterapii i dietoprofilaktyki, w szczególności chorób cywilizacyjnych. Propagatorka zdrowego sposobu odżywiania – współtworzy blog ekspercki dieto-terapia.pl. Zajmuje się popularyzacją wiedzy o żywieniu człowieka, ponieważ „najlepszą wiedzą jest ta, która się łączy z czynem” (przysłowie arabskie).

Katarzyna Zbikowska i Sylwia Zarembska – swoją przygodę z gastronomią zaczęły otwierając jeden z pierwszych foodtrucków w Polsce – Ricos Tacos. Przez kilka lat szlifowały umiejętności gotowania, poszerzały swoje zainteresowania różnymi kuchniami świata i eksperymentami kulinarnymi. Efektem tego było powstanie flexitariańskiego Baru Pacyfik, gdzie niemal każde danie ma swój wegański odpowiednik, a bar serwuje wegańskie koktajle. „Domowej roboty” jest tu praktycznie wszystko – także majonezy, sosy, syropy, soki. W 2018 r. dziewczyny zorganizowały Kolację Przyszłości, podczas której zaprezentowały swoją wizję przyszłego jedzenia, opartą na badaniach i wielogodzinnych testach kuchennych. Goście mogli skosztować dań z robaków, kiszonek, glonów. Niedawno Kasia, Sylwia i Marianna Zjawińska otworzyły restaurację Paloma z peskatariańskim menu, zainspirowanym filozofią kalifornijskich szefów kuchni.

Marcin Tischner – pasjonat zrównoważonego rozwoju i społecznej odpowiedzialności biznesu (CSR). Pracuje przy kilku projektach związanych z odpowiedzialną konsumpcją, ochroną środowiska, zero waste i efektywnym altruizmem (m.in. dla ProVeg Polska i Too Good To Go). Współorganizator Targów Zero Waste. Członek zarządu Fundacji Efektywny Altruizm.