Kino Przemian

REPERTUAR:

W obronie jedzenia

(reż. Michael Schwarz | Stany Zjednoczone | 2015 | 78’)

4 października, godz. 12.00

Film dokumentalny zrealizowany na podstawie książki Michaela Pollana „W obronie jedzenia. Manifest wszystkożerców”, która odniosła olbrzymi sukces w Stanach Zjednoczonych, utrzymując się nieprzerwanie od dwóch lat na liście bestsellerów The New York Timesa. Tworząc film, Michael Schwarz i Michael Pollan ruszyli w kulinarną podróż po całym świecie, w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie: co tak naprawdę powinniśmy jeść? Spotkania z przedstawicielami różnych kultur, narodów i tradycji żywieniowych pomogły im odnaleźć w jedzeniu źródło codziennej przyjemności.

Well Fed

(reż. Karsten de Vreugd | Holandia | 2017 | 52’)

4 października, godz. 14.15
6 października, godz. 11.00

Z humorem opowiedziane historia pewnego sporu o GMO. Karsten przeczytał, że modyfikacje genetyczne roślin są szkodliwe dla zdrowia i wykorzystywane przez duże firmy agrochemiczne do monopolizacji łańcucha żywieniowego. Hidde, naukowiec i dziennikarz naukowy, stara się wyjaśnić, że podstawowe założenie Karstena jest nieprawidłowe i GMO może być wykorzystywane w sposób zrównoważony, jako narzędzie walki z głodem i ubóstwem. Obaj panowie wyruszają w podróż dookoła świata, podczas której rozmawiają z naukowcami, ekspertami, rolnikami.

Food Evolution

(reż. Scott Hamilton Kennedy | Stany Zjednoczone | 2016 | 92’)

4 października, godz. 15.25

Filmowa próba zbadania kontrowersji wokół GMO pokazuje, jak łatwo dezinformacja, zamieszanie i strach mogą przytłoczyć obiektywną analizę. Z jakich danych, dowodów i źródeł korzystamy poszukując odpowiedzi na pytania o bezpieczeństwo żywności, ochronę planety, szkodliwość modyfikacji genetycznych i pestycydów? Zarówno zwolennicy, jak i przeciwnicy poszczególnych rozwiązań powołują się na naukę i twierdzą, że jest „po ich stronie”.

Zjadanie zwierząt

(reż. Christopher Dillon Quinn | Chiny, Indie, Niemcy, Wielka Brytania, Stany Zjednoczone | 2017 | 94’)

5 października, godz. 11.00

Adaptacja książki Safrana Foera pod tym samym tytułem opowiada o początku końca przemysłowej hodowli zwierząt. Reżyser dociera z kamerą do ściśle chronionych zakładów przetwórstwa żywności i demaskuje to, co dzieje się za ich zamkniętymi drzwiami. Jako alternatywę przedstawia powrót do tradycyjnego rolnictwa, jako jedynej możliwej drogi rozwoju ludzkości.

Robaki

(reż. Andreas Johnsen | Dania | 2016 | 74’)

5 października, godz. 13.00

Czy jedzenie robaków ocali naszą planetę? ONZ rekomenduje jadalne robaki jako narzędzie walki z głodem, a mistrzowie kuchni oraz miłośnicy gwiazdek Michelena cenią ich smak. Do tego grona dołączają ekolodzy i specjaliści od odżywania, chwaląc wartości odżywcze insektów. Reżyser Andreas Johnsen podąża za badaczami i kucharzami z Nordic Food Lab podpatrując, jak hodują, gotują, smakują robaki w Europie, Meksyku, Kenii, Japonii, czy Australii. Spotyka słynne królowe termitów, testuje pustynny miód mrówek, jadowite wielkie szerszenie, obserwuje polowanie na koniki polne.

Zjedz to!

(reż. Grant Baldwin | Kanada, Stany Zjednoczone, Wielka Brytania | 2014 | 75’)

5 października, godz. 14.30

Wszyscy kochamy jeść, z zapałem oglądamy kulinarne programy, magazyny i blogi. Jak to możliwe, że mając tak pozytywny stosunek do jedzenia, wyrzucamy dziś do kosza aż 50% żywności, tylko dlatego, że źle i nieatrakcyjnie wygląda? Twórcy filmu zdecydowali się przez 6 miesięcy nie kupować jedzenia, lecz żywić się wyłącznie produktami, które normalnie trafiłyby na śmietnik. Wynik tego eksperymentu okazał się niezwykle szokujący i zmusił ich do zastanowienia się nad naszym stosunkiem do żywności.

Unfold

(reż. Katarzyna Gandor | Polska | 2019 | 30’)

6 października, godz. 12.10

Czy GMO jest bezpieczne? Co oznacza „naturalność”? Czy glifosat rujnuje środowisko? W cyklu Unfold Kasia Gandor udziela rzetelnych odpowiedzi na ważne pytania.

Więcej niż miód

(reż. Markus Imhoof | Austria, Niemcy, Szwajcaria | 2012 | 95’)

6 października, godz. 13.00

Pszczoły to nie tylko istotne ogniwo naszego ekosystemu, ale także ważny element produkcji żywności . Zamieszkują Ziemię równie długo jak człowiek, a gdy wyginą – jak twierdził Einstein – ludziom pozostaną nie więcej niż cztery lata życia. Reżyser Markus Imhoof, który w życiu prywatnym jest wnukiem szwajcarskiego pszczelarza, opowiada o poważnym kryzysie, jaki dotyka obecnie populację pszczół. W ciągu ostatniej dekady wyginęły ich miliony. Czy to oznacza, że czeka nas totalny kryzys?

Kiedy?

4 października
12.00–17.00

5 października
11.00–15.45

6 października
11.00–14.35

Gdzie?

Centrum Nauki Kopernik, poziom 1 

Wstęp bezpłatny, rejestracja nie jest wymagana