Mity i memy

Zazwyczaj nie lubimy zmian. Nawet się ich boimy. Dobrze czujemy się w znanych, bezpiecznych sytuacjach, pozwalających nam pozostawać w swojej strefie komfortu.

Ta potrzeba bezpieczeństwa jest tak silna, że często powstrzymuje nas przed jakimkolwiek działaniem. Trwamy w nielubianej pracy, bo nowa może okazać się jeszcze gorsza. Kontynuujemy niesatysfakcjonujące związki ze strachu przed samotnością. Obawiamy się przyszłości, ponieważ nie sposób jej przewidzieć. Nie chcąc niczego modyfikować w swoim życiu, wypieramy także globalne problemy, których rozwiązanie związane jest ze zmianami. Kwestionujemy kryzys klimatyczny, nieufnie patrzymy na zdobycze biotechnologii, boimy się GMO.

Na koniec festiwalu podejmiemy jeszcze jedno wyzwanie i postaramy się oswoić z przyszłością, która jest wprawdzie nieprzewidywalna, ale można ją kształtować. Przeanalizujemy kilka najpowszechniejszych mitów o żywności i spróbujemy stworzyć pozytywne memy wokół rzetelnej wiedzy naukowej. Spotkanie poprowadzą Aleksandra i Piotr Stanisławscy (Crazy Nauka).

W programie:

Naturalne versus nienaturalne – krótki speach Crazy Nauki
Błędy poznawcze – rozmowa z psychiatrą Mają Herman

MIT nr 1
„Prosto od chłopa”

Tęsknota za „naturalnym rolnictwem” rządzi naszymi wyborami konsumenckimi.

Eksperci:
Marcin Rotkiewicz (dziennikarz naukowy, Bohater Przemian)
Dobrosława Gogłoza (Otwarte klatki, Bohaterka Przemian)
dr Anna Urbańska (biolożka molekularna, Bohaterka Przemian)
dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska (Centrum Prawa Żywnościowego, Bohaterka Przemian)

MIT nr 2
Kiedyś jedzenie było lepsze

Dawniej wszystko miało smak. Wspomnienia mitycznej, przeszłej jakości.

Eksperci:
dr Jacek Postupolski (Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, Bohater Przemian)
Marcin Tischner (aktywista, Bohater Przemian)
dr Hanna Wilska (dietetyczka WUM, Bohaterka Przemian)

MIT nr 3
Wszelkie modyfikacje żywności to zło

O GMO, mutagenezie indukowanej radiacyjnie, selekcji i innych metodach wpływania na to, co jemy.

Eksperci:
Marcin Rotkiewicz (dziennikarz naukowy, Bohater Przemian)
dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska (Centrum Prawa Żywnościowego, Bohaterka Przemian)
dr Sławomir Sowa (Instytut hodowli i aklimatyzacji Roślin)

MIT nr 4
Diety na skróty

Superfoods, diety eliminacyjne, suplementy. Przegląd różnych metod „hackowania” nudnej diety zbilansowanej.

Eksperci:
dr Hanna Wilska (dietetyczka WUM, Bohaterka Przemian)
Mateusz Banaszkiewicz (psycholog zdrowia)
Małgorzata Minta (dziennikarka naukowa i kulinarna, autorka książek)

 

Kiedy i gdzie?

6 października
godz.18.00 
Sala audytoryjna, Centrum Nauki Kopernik

Wstęp bezpłatny, rejestracja nie jest wymagana