Panele dyskusyjne

Zdrowie to za mało

4 października, godz.15.45, poziom 0 

Jak rozwój nauki i techniki odmienia myślenie o zdrowiu? Spersonalizowana dieta ma aktywizować mózg, pomagać utrzymywać dobrą kondycję, a nawet spowalniać procesy starzenia się. Podczas spotkania sprawdzimy, jak nowoczesna diagnostyka wzbogaca naszą wiedzę o wpływie żywności na zdrowie:

  • Czy badania genomu i mikrobiomu pozwolą idealnie dopasować jadłospis do potrzeb organizmu, a dieta skrojona na miarę okaże się najlepszą profilaktyką chorób cywilizacyjnych?
  • W jaki sposób to, co jemy w pierwszych latach życia „programuje” nasz organizm i na ile możemy go później „przeprogramować” odpowiednią dietą?
  • Czy suplementy to tylko marketingowa ściema?
  • Czy całkowite wykluczenie mięsa z jadłospisu jest zdrowe? 
  • Czy okresowe głodówki są szkodliwe?

Sztuczne czy naturalne?

4 października, godz.17.00, poziom 1

W obliczu nowoczesnych badań nad żywnością oraz możliwości biotechnologii, granica między „sztucznym” a „naturalnym” wydaje się coraz mniej ostra. Podczas spotkania poznamy różne metody uzyskiwania nowych odmian roślin (w tym GMO). Porozmawiamy o miejskich uprawach i rolnictwie komórkowym, które już niedługo może znacznie ograniczyć potrzebę pozyskiwania mięsa z uboju, zapewniając produkcję czystego mięsa, w laboratoriach. Omówimy korzyści i problemy, wynikające ze stosowania środków ochrony roślin oraz rozmaitych dodatków do żywności (barwników, emulgatorów, konserwantów).

Poszukamy odpowiedzi na pytania:

  • Czy rozróżnienie na żywność „naturalną” i „sztuczną” jest jeszcze w ogóle zasadne?
  • Czy to, co uważamy za „naturalne” zawsze jest zdrowe?
  • Czy żyjemy w czasach szkodliwej żywności?
  • Czy nauka może dać nam szansę na produkcję bezpieczniejszego jedzenia?

Żywność przyszłości

5 października, godz. 14.45, poziom 1

Jakie bariery – psychologiczne, społeczne, biznesowe, prawne – należy pokonać, aby stworzyć zrównoważony system żywnościowy? Podczas spotkania zastanowimy się, które produkty mają największe szanse, by odmienić w przyszłości nasze jadłospisy. Będziemy rozmawiać o mięsie hodowanym komórkowo, jadalnych insektach, roślinnych substytutach misa i mleka, uprawach hydroponicznych. Zadamy sobie także kilka pytań dodatkowych:

  • Czym się kierujemy, zmieniając nawyki żywieniowe?
  • Czym są fleksitarianizm, reduktarianizm i inne zyskujące popularność pomysły na zrobienie zdrowotnego, etycznego i ekologicznego porządku w jadłospisie?
  • Czy spekulatywne projekty designerów mogą pomóc stworzyć zrównoważony system żywnościowy?

Dobra chemia: influencerzy i naukowcy

5 października, godz. 16.15, poziom 1

Zaproszeni influencerzy doskonale znają najnowsze trendy związane z żywnością i świetnie je komunikują. Naukowcami i popularyzatorzy dzielą się w mediach informacjami trudniejszymi w odbiorze i często budzącymi kontrowersje. Czego mogą nauczyć się od siebie wzajemnie? Jak sprawić, by fakty naukowe miały dużo lajków? Zastanowimy się, jak mówić do ludzi, którzy sami raczej nie sięgają po źródła popularnonaukowe. Poszukamy także sposobów, by inspirować młodych do zmiany stylu życia na bardziej przyjazny środowisku. Spróbujemy odpowiedzieć na pytania, które budzą największe zainteresowanie w mediach:

  • Dlaczego żywność modyfikowana genetycznie wzbudza strach?
  • Czemu uprawy monokulturowe są problematyczne?
  • Co dodajemy do żywności? (konserwanty, barwniki, emulgatory, itp.)
  • Jak przestać marnować jedzenie?
  • Czy środki ochrony roślin są szkodliwe?

Lokalne jedzenie

6 października, godz. 14.45, poziom 1

Wszyscy wiemy, że jedzenie nie rośnie na półkach sklepowych. Gdzie jednak zaczyna się produkcja żywności? Coraz częściej nie na polach uprawnych i farmach, tylko w laboratoriach lub wielkich miejskich uprawach w zamkniętych przestrzeniach. Podczas spotkania prześledzimy drogę, jaką musi pokonać produkt, zanim trafi na nasz talerz lub – niestety – do śmietnika. Zaprezentujemy różne rozwiązania skracające ten dystans, takie jak uprawy podmiejskie, miejskie ogrodnictwo, kooperatywy spożywcze, hydroponika. Poszukamy odpowiedzi na pytania:

  • Czy zastanawiamy się dziś jeszcze nad tym, skąd bierze się nasze jedzenie?
  • Czy ogródki działkowe oraz uprawy aero- i hydroponiczne to jedynie chwilowe trendy, czy strategia na przyszłość?
  • Czy inwestując w lokalną produkcję jedzenia miasta mogą przyczynić się do rozwiązania globalnych problemów związanych z żywnością?