Przemiany Showroom

W 2050 r. na Ziemi będzie mieszkać 9 mld ludzi! Aby wyżywić ich wszystkich, trzeba zwiększyć produkcję o co najmniej o 35 % i znacznie zmniejszyć skalę marnowania jedzenia. Coraz częściej słyszymy o konieczności wprowadzenia „zrównoważonej” produkcji, konsumpcji i utylizacji żywności. W Showroomie Przemian zaprezentujemy rozwiązania, które mogą nam w tym pomóc.

Strefa EIT Food

Poznamy tu najnowsze osiągnięcia badawcze i technologiczne, ułatwiające produkcję zdrowej, bezpiecznej, bogatej w substancje odżywcze żywności, przy minimalnych stratach surowców i ograniczonym wpływie na środowisko naturalne. Wśród prezentowanych produktów znajdą się:

  • badania naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badan Żywności PAN w Olsztynie, ekspertów z koncernu MASPEX i innowatorów działających w przemyśle rolno-spożywczym.
  • drukarki 3D do żywności, mobilne testy do oceny zawartości polifenoli
    w owocach oraz inteligentny system oświetlania roślin, który pozwala na prowadzenie produkcji warzyw, owoców, ziół i kwiatów przez cały rok,
  • naturalne i funkcjonalne produkty spożywcze, a także białka roślinne, które są alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego i białek sojowych,
  • innowacyjne metody konserwowania żywności oraz produkty spożywcze, przydatne do spożycia nawet przez 30 lat!
  • żywność personalizowana, dedykowana osobom cierpiącym na choroby dietozależne,
  • wartościowe odżywczo „odpady” produkcyjne,
  • gry „zero waste” i idea „food sharingu”.

Strefa zorganizowana jest w ramach projektu EIT Food #Annual Food Agenda przez partnerów projektu: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie oraz koncern spożywczy MASPEX.

Strefa Foodtech.ac

To miejsce gromadzące startupy z akceleratora Foodtech.ac, który łączy technologię i branżę spożywczą. Na stanowiskach zobaczymy:

  • roślinne zamienniki mięsa kurczaka o podobnym smaku, wyglądzie i wartości odżywczej. (Qrczak)
  • zielone warzywa liściaste (baby i micro) uprawiane w zautomatyzowanych, miejskich farmach wertykalnych. Dostępne przez cały rok. (Polish Greens)
  • starannie skomponowany, zrównoważony i zbilansowany posiłek wegański, który nasyci i świetnie odżywi. (Yoush)
  • organiczny napój z dodatkiem CBD (kannabidolu z konopi siewnych). (Hempiness)

Alcorythm

W metabolizmie alkoholu kluczowe są określone funkcje wątroby oraz prawidłowa wydajność enzymów rozkładających etanol i jego metabolity. Na tym stanowisku poznamy suplement diety w płynie, zawierający ekstrakty roślinne wspierające pracę wątroby. Pozwala on ograniczyć negatywne skutki spożywania alkoholu.

Kto nas nakarmi w XXI wieku? 

Debata, 4 października, godz. 18.30, foyer sali audytoryjnej

XXI wiek przyniósł nam wiele wyzwań związanych z żywnością. Wzrost liczby mieszkańców na Ziemi, globalne ocieplenie, choroby cywilizacyjne – nasze dotychczasowe podejście do produkcji i dystrybucji żywności musi się zmienić. Jak będzie wyglądał świat żywności jutra? 

Na debatę zaprosiliśmy ekspertki, które opowiedzą nie tylko o przyszłości jedzenia ale także o swojej własnej drodze do stworzenia innowacyjnych firm. Porozmawiamy o potencjalnych ścieżkach rozwoju dla osób chcących inicjować projekty w tym obszarze, zgodnie z rekomendacjami pro środowiskowymi zawartymi m.in. w Celach Zrównoważonego Rozwoju ONZ.

Gospodyni debaty:

  • Małgorzata Ratajska-Grandin – CEO Geek Girls Carrots, globalnej społeczności przyciągającej kobiety do IT.

Ekspertki:

  • dr Katarina Makarova – CEO SmartBerries (badania owoców przetwarzanych)
  • Iga Czubak – CEO Qrczak (produkcja roślinnej alternatywy dla mięsa kurczaka)
  • Joanna Kuźniacka – CEO Hempiness, organicznego napoju z dodatkiem CBD (kannabidolu z konopi siewnych)

Kiedy i gdzie?

Przemiany Showroom
4 października, godz. 11.00-18.00 

Kto nas nakarmi w XXI wieku?
4 października, godz. 18.00

Centrum Nauki Kopernik,
poziom 1 i foyer sali audytoryjnej