Science espresso

Science espresso to krótkie, kameralne spotkanie w nieformalnej atmosferze. Jego ideą jest sprowokowanie dialogu między społeczeństwem, a reprezentującymi dany obszar ekspertami.

 

Żywność funkcjonalna

4 października, godz. 15.00

Obniża poziom cholesterolu, wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie i probiotycznie. Brzmi jak opis leku? Tymczasem to tylko przykładowe właściwości produktów, określanych mianem żywności funkcjonalnej. Podczas spotkania dowiemy się, czym jest taka żywność i kto powinien z niej korzystać.

Prowadzenie: dr Hanna Wilska – dietetyk, bohaterka Przemian.

Psychologia jedzenia

5 października, godz. 14.00

„Zajadamy” smutki i stres. Gdy się denerwujemy, nie czujemy głodu. Potrafimy uzależnić się od konkretnych produktów spożywczych. Dlaczego tak często problemy psychiczne łączą się z zaburzeniami odżywiania? Które mechanizmy za to odpowiadają? Wspólnie zastanowimy się, jakie znaczenie (poza dostarczaniem składników odżywczych) ma dla nas jedzenie.

Prowadzenie: dr Anna Januszewicz – psycholog, specjalista psychodietetyki.

Zmiany klimatyczne a przyszłość żywności

6 października, godz. 14.00

Skutki zmiany klimatu bardzo silnie wpływają na produkcję żywności, a także na naszą dietę. Rolnictwo jest sektorem uzależnionym od temperatury, nasłonecznienia, ilości deszczu, długości okresu wegetacyjnego. Czy wobec wzrostu średniej temperatury produkcja rolna w krajach południowej Europy, Afryce i Azji nadal będzie możliwa? Jaką przyszłość czeka produkcja kawy, herbaty, czekolady i wina? Czy zamiast ziemniaków będziemy uprawiać w soczewicę i sorgo? Zrezygnujemy z mięsa, aby zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych i zapewnić neutralność klimatyczną rolnictwa?

Prowadzenie: dr hab. Zbigniew M. Karaczun – specjalista ochrony środowiska.

Kiedy i gdzie?

4-6 października

Centrum Nauki Kopernik, poziom 1

Wstęp bezpłatny, rejestracja nie jest wymagana