Science espresso

Science espresso to krótkie, kameralne spotkanie w nieformalnej atmosferze. Jego ideą jest sprowokowanie dialogu między społeczeństwem, a reprezentującymi dany obszar ekspertami.

 

Żywność funkcjonalna

4 października, godz. 15.00

Science espresso. Z cukrem, słodzikiem? A może warto sięgnąć po naturalną słodycz polioli takich jak ksylitol, maltitol, erytrol, sorbitol? Wymienione związki mają zastosowanie w żywności funkcjonalnej. Są remedium na plagę chorób cywilizacyjnych, czy tylko kolejnym chwytem marketingowym? Czy żywność funkcjonalna może być superbohaterem naszych czasów? Podczas spotkania poznamy ją bliżej i nauczymy się czytać oświadczania żywieniowe na opakowaniach. Opowiemy sobie także na pytanie: czy(m) słodzić?

Prowadzenie: dr Hanna Wilska – dietetyk, bohaterka Przemian.

Psychologia jedzenia

5 października, godz. 14.00

Czy przekaz medialny, nawołujący do prowadzenia zdrowego stylu życia faktycznie poprawia nasze nawyki żywieniowe? Czy specjaliści od zdrowia zalecający stosowanie diety faktycznie pomagają swoim pacjentom ograniczyć przejadanie się? Czy moda na bycie szczupłym i wysportowanym rozwiązuje problem otyłości i nadkonsumpcji? Okazuje się, że zbyt duży nacisk społeczny na odchudzanie, stosowanie diet i bycie zawsze w formie w wielu przypadkach przynosi efekty odwrotne. Obserwujemy nie tylko epidemię otyłości, ale także epidemię nieefektywnego odchudzania się i rosnący problem zaburzeń odżywiania, spowodowany między innymi presją społeczną. Na porozmawiamy o tym, jak skutecznie pomagać sobie i innym ludziom żyć zdrowo.

Prowadzenie: dr Anna Januszewicz – psycholog, specjalista psychodietetyki.

Zmiany klimatyczne a przyszłość żywności

6 października, godz. 14.00

Skutki zmiany klimatu bardzo silnie wpływają na produkcję żywności, a także na naszą dietę. Rolnictwo jest sektorem uzależnionym od temperatury, nasłonecznienia, ilości deszczu, długości okresu wegetacyjnego. Czy wobec wzrostu średniej temperatury produkcja rolna w krajach południowej Europy, Afryce i Azji nadal będzie możliwa? Jaką przyszłość czeka produkcja kawy, herbaty, czekolady i wina? Czy zamiast ziemniaków będziemy uprawiać w soczewicę i sorgo? Zrezygnujemy z mięsa, aby zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych i zapewnić neutralność klimatyczną rolnictwa?

Prowadzenie: dr hab. Zbigniew M. Karaczun – specjalista ochrony środowiska.

Partner science espresso – Bloom, projekt europejski finansowany z programu Horyzont 2020; nr umowy 773983.

Kiedy i gdzie?

4-6 października

Centrum Nauki Kopernik, poziom 1

Wstęp bezpłatny, rejestracja nie jest wymagana