Uśpieni sytościąWystawa

Śpimy. Śpimy po obfitym posiłku. Nieprzytomni od nadmiaru, nie chcemy zastanawiać się nad konsekwencjami szybkiej, taniej konsumpcji. Ta wystawa wyrywa z drzemki. Każe trzeźwo przyjrzeć się faktom związanym z globalną produkcją, dystrybucją i marnowaniem jedzenia. Konfrontuje z tym, co jest – aby zachęcić do wzięcia odpowiedzialności za to, co będzie. Wspiera nas w tym nauka i technologia, które proponują różne alternatywy na przyszłość.

Główne wątki wystawy to hodowla, uprawa i marnowanie jedzenia.

Jakie mogą być alternatywne źródła białka? Czy tradycyjnego schabowego zastąpią wodorosty, robaki, roślinne mieszanki, wyhodowane w laboratorium czyste mięso? Część poświęcona hodowli to okazja do eksplorowania granic swoich kulinarnych przyzwyczajeń i zastanowienia się nad tym, z czego jesteśmy gotowi zrezygnować i co zmienić dla dobra środowiska i przyszłych pokoleń.

Sekcja poświęcona uprawom przyszłości pozwoli przyjrzeć się nowym sposobom hodowli roślin. Zastanowimy się, jakie zmiany w naszej kuchni przyniesie zmiana klimatu. Otworzymy także Kitchen Lab, w którym będzie można samodzielnie eksperymentować z drożdżami, bakteriami, glonami i roślinnymi kulturami in vitro.

Wreszcie przyjrzymy się odpadom, jakie generuje przemysł spożywczy. I resztkom, które wyrzucamy w zatrważających ilościach. W tym kontekście szczególnie wymownie wybrzmią prace dotyczące głodu i nierówności w dostępie do pożywienia.

Wprowadzeniem do każdego z tematów będą wizualizacje danych, stworzone wspólnie przez artystów i naukowców.

Ta wystawa nie jest lekkostrawna. Nie daje łatwych odpowiedzi na trudne pytania. Jej celem nie jest pokazanie jednoznacznych rozwiązań, lecz skłonienie do refleksji i wytrącenie ze strefy komfortu. Wybudzenie z letargu.

 

Kiedy?

wernisaż:
3 października
godz. 20.00

4–5 października
godz. 11.00–23.00
6 października
godz. 11.00–20.00 

Gdzie?

Centrum Nauki Kopernik,
poziom 1 

Wstęp bezpłatny, rejestracja nie jest wymagana

Kuratorzy

Michał Grzymała,
Patrycja Strzetelska