KitchenLab

Mikrorozmnażanie roślin, roślinne kultury in-vitro, produkcja minibulw ziemniaka, hodowla komórkowa mięsa, hodowla glonów, rozmnażanie starych odmian jabłoni i innych roślin użytkowych. Kuchnia jest niezwykle inspirująca dla naukowców! W KitchenLabie poznamy technologie i trendy, które mogą nam w przyszłości zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe.

Samodzielnie przeprowadzimy kulinarne eksperymenty i zaznajomimy się z różnymi nowatorskimi technologiami. Będą się tu także odbywać warsztaty, prowadzone przez naukowców i artystów:

Zapomniane rośliny uprawne

Uprawiana współcześnie pszenica ma niewiele wspólnego ze swoją starożytną protoplastką. Podobnie jest z innymi roślinami rolnymi, których ewolucję można prześledzić dzięki istnieniu banków nasion. Podczas warsztatów poznamy przodków dzisiejszych zbóż, ich nasiona, a także chwasty, towarzyszące dawnym i obecnym uprawom. Są one bardzo ważne dla zachowania różnorodności biologicznej. Nauczymy się rozpoznawać kłosy i zioła, często znane już jedynie z literatury. Przypomnimy sobie tradycyjne smaki i zapachy. Wspólnie zastanowimy się nad zmianami w rolnictwie i porozmawiamy o jego przyszłości.

Prowadzący: dr Denise F. Dostatny (Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy)

Roślinne in vitro

Z jednej żywej komórki roślinnej można uzyskać tysiące identycznych klonów!
W technologii in vitro pokładana jest nadzieja na masową produkcję roślin w przyszłości. Rolnictwo 2.0 może być oparte o farmy wertykalne i uprawy hydroponiczne, które nie zużywają tak dużej ilości wody jak rolnictwo tradycyjne i nie wymagają używania gleby. Pozwalają otrzymać najwyższej jakości sadzonki roślin uprawnych, wolne od patogenów. Na zajęciach dowiemy się, na czym polega technologia hodowli roślin w laboratorium i jaki wpływ na nią mają hormony roślinne. Będzie można samodzielnie sklonować wybraną przez siebie roślinę i zabrać ją do domu.

Prowadzący: Mariusz Pożoga (Laboratorium313), Stanisław Łoboziak (Centrum Nauki Kopernik)

Mięso z probówki

Organizacja Narodów Zjednoczonych szacuje, że w 2050 roku na naszej planecie będzie żyć 10 miliardów ludzi. Wyżywienie ich wszystkich stanie się nie lada wyzwaniem! Ratunkiem może się okazać tzw. rolnictwo komórkowe i bezkomórkowe, czyli technologie pozwalające na produkcję mięsa, mleka a nawet jajek bez udziału żywych zwierząt. W warunkach laboratoryjnych można hodować także skóry i futra. Czy rolnikami przyszłości staną się zatem naukowcy? Jak z kawałka mięśni wyizolować komórki satelitarne – zdolne do przekształcenia się w komórki mięśniowe? Czy masowa hodowla mięsa w warunkach in vitro jest możliwa? Podczas zajęć poznamy techniki rolnictwa komórkowego. Wyizolujemy komórki mięśni, założymy hodowlę komórkową i  nauczymy się krioprezerwacji. Sprawdzimy, jak technologie stosowane do tej pory wyłącznie w laboratoriach stają się podstawą rolnictwa przyszłości.

Prowadzący: Stanisław Łoboziak (Centrum Nauki Kopernik), Karolina Sulich (niezależna bioartystka)

Glony na stoły

Chlorella, Spirulina, Nori, Wakame – w języku potocznym to nazwy jadalnych glonów, które z naukowego punktu widzenia nie należą do tego samego rodzaju. W KitchenLabie obejrzymy je pod mikroskopem i nauczymy się je hodować w domu. Sprawdzimy, czym różnią się glony od wodorostów i przetestujemy ALGATOR – urządzenie do hodowli alg autorstwa Ewy Hiler. Zastanowimy się,  jak stworzyć coś podobnego z rzeczy znalezionych w domu.

Prowadzący: Ewa Hiller (Akademia Sztuk Pięknych w Warszawie), Stanisław Łoboziak (Centrum Nauki Kopernik)

Jabłka z lamusa

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce. Jak dobrze je znamy? Na zajęciach usłyszymy o starych, już nie uprawianych odmianach jabłoni. Zajrzymy także do wnętrza owoców, porównamy ich konsystencję, kolor i smak. Nauczymy się oznaczać odmiany i dostrzegać niuanse nieistotne z punktu widzenia konsumenta. Każdy będzie mógł samodzielnie zaszczepić drzewko i wykonać zabieg okulizacji. Poznamy także historię rozmnażania wegetatywnego drzew owocowych, znaną już w starożytności. 

Prowadzący: Ryszard Rawski (Polska Akademia Nauk, Ogród Botaniczny w Powsinie) 

 

Kiedy?

Piątek, 4.10
17.00–18.00 – Zapomniane rośliny uprawne
19.30–20.30 – Roślinne in vitro
Sobota, 5.10 
14.00–15.00 i 18.00–19.00 – Mięso z probówki
Niedziela, 6.10
11.30–12.30 – Glony na stoły
14.00–15.00 – Jabłka z lamusa

Zapisy

Wstęp bezpłatny.
Na spotkania warsztatowe obowiązuje rejestracja. Są one dostępne tylko dla osób pełnoletnich. Uwaga! Brak miejsc