Wspólny stół

Ucztowanie było kiedyś rozrywką towarzyską, okazją do zacieśniania więzi, rozmów i dyskusji. Wspólne spożywanie posiłku łączyło rodziny (niedzielne obiady), przyjaciół (hucznie obchodzone imieniny i urodziny) oraz nieznajomych (oficjalne, „proszone” przyjęcia). Wystarczył suto zastawiony stół i grono innych ludzi, by miło spędzić czas.

Ta społeczna rola jedzenia coraz bardziej zanika. Problem pojawia się już na poziomie ustalania menu: Ania jest akurat na diecie sokowej, Bartek ma alergię na ogórki, Marek i Julia nie jedzą czerwonego mięsa, a Janek jest weganinem. Zamiast łączyć, jedzenie zaczyna nas dzielić. Czy mimo tego możemy razem jeść i cieszyć się biesiadowaniem?

Zapraszamy do wspólnego stołu!
Zaserwujemy solidną porcję nauki ze szczyptą ekonomii i nutą etyki. Daniem głównym będą rozmowy z ekspertami, prowadzone przez Dariusz Bugalskiego, który w dyskusjach przyjmie rolę sceptyka i „adwokata diabła”. Przyjrzymy się najpopularniejszym kandydatom na żywność przyszłości i przeanalizujemy różne zagadnienia, związane z wprowadzeniem ich do codziennego menu. Nasi bohaterowie będą także obecni na talerzach.

Program: 

11.00 
„Obce”, „sztuczne” jedzenie

Insekty, mięso hodowane komórkowo, roślinne substytuty mięsa. Te produkty mogą „udawać mięso” (tradycyjne, z uboju), a także obniżyć nadmierną jego konsumpcję. Wiele osób uznaje je jednak za „sztuczne”, niektóre budzą wstręt, a inne – sprzeciw etyczny. Porozmawiamy o nadziejach, iluzjach i problemach etycznych, prawnych oraz społecznych, związanych z komercjalizacją nowej żywności.

Udział wezmą:
Kasia Gandor (blogerka, youtuberka, studentka biotechnologii)
Marcin Tischner (ProVeg Polska, Bohater Przemian)
dr Jakub Urbański (biolog molekularny)

12.00
Dieta skrojona na miarę a wielkie (wspólne) żarcie

Żywność funkcjonalna, suplementacja i skrajna optymalizacja diety sprawiają, że jedzenie jest wyłącznie zaspokajaniem potrzeby fizjologicznej. Co tracimy myśląc w ten sposób? Gdzie w tym wszystkim jest smak, estetyka, wspólnotowość jedzenia? Czy potrafimy jeszcze usiąść przy wspólnym stole i nie krytykować tego, co widzimy na cudzych talerzach?

Udział wezmą:
dr Agnieszka Gaczkowska (lekarz, przedsiębiorca)
dr Hanna Wilska (dietetyczka, blogerka, Bohaterka Przemian)
Lucyna Zembowicz (filmoznawczyni, Films for food)

13.00
Cui bono?

Kto zyskuje najwięcej na żywieniowych rewolucjach, greenwashingu, straszeniu futurologicznymi scenariuszami? Czy osobne sekcje w supermarketach i wyższe ceny produktów „ekologicznych” i „organicznych” są rzeczywiście uzasadnione ich lepszą jakością? A może to tylko wyreżyserowana moda i mocno dofinansowane marketingowo trendy? Dlaczego wyklucza się produkty GMO, skoro są one bezpieczne, a dzięki modyfikacjom genetycznym można ograniczyć stosowanie pestycydów?

Udział wezmą:
Dobrosława Gogłoza (aktywistka, Bohaterka Przemian)
Marcin Rotkiewicz (dziennikarz naukowy, Bohater Przemian)
dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska (prawniczka, Bohaterka Przemian)

Każde ze spotkań zakończy krótki Hyde Park.

 

Kiedy i gdzie?

6 października
godz. 11.00-14.00 
Centrum Nauki Kopernik, poziom 1 

Wstęp bezpłatny, rejestracja nie jest wymagana