Wspólny stół

Ucztowanie było kiedyś rozrywką towarzyską, okazją do zacieśniania więzi, rozmów i dyskusji. Wspólne spożywanie posiłku łączyło rodziny (niedzielne obiady), przyjaciół (hucznie obchodzone imieniny i urodziny) oraz nieznajomych (oficjalne, „proszone” przyjęcia). Wystarczył suto zastawiony stół i grono innych ludzi, by miło spędzić czas.

Ta społeczna rola jedzenia coraz bardziej zanika. Problem pojawia się już na poziomie ustalania menu: Ania jest akurat na diecie sokowej, Bartek ma alergię na ogórki, Marek i Julia nie jedzą czerwonego mięsa, a Janek jest weganinem. Zamiast łączyć, jedzenie zaczyna nas dzielić. Czy mimo tego możemy razem jeść i cieszyć się biesiadowaniem?

Zapraszamy do wspólnego stołu!
Zaserwujemy solidną porcję nauki ze szczyptą ekonomii i nutą etyki. Daniem głównym będą rozmowy z ekspertami, prowadzone przez Dariusz Bugalskiego, który w dyskusjach przyjmie rolę sceptyka i „adwokata diabła”. Przyjrzymy się najpopularniejszym kandydatom na żywność przyszłości i przeanalizujemy różne zagadnienia, związane z wprowadzeniem ich do codziennego menu. Nasi bohaterowie będą także obecni na talerzach.

Poszukamy odpowiedzi na pytania:

  • Czy produkcja czystego mięsa na wielką skalę miałaby realne szanse pogodzić mięsożerców z ludźmi, którzy z różnych powodów mięso z jadłospisu eliminują?
  • Czy mamy pewność, że insekty nie będą cierpieć w hodowlach przemysłowych? A jeśli będą, to czy nas to obchodzi?
  • Czy roślinne substytuty mięsa i mleka mogą budzić wstręt, jako „coś sztucznego”?
  • Czy właściwości zdrowotne i wartości odżywcze wodorostów przekonają nas do ich powszechnego stosowania w kuchni?
  • Czy naprawdę możemy opracować żywność, która oprócz zaspokajania podstawowych potrzeb organizmu zadba o profilaktykę chorób lub istotnie przyczyni się do walki z nimi? A może to kolejny chwyt marketingowy?
  • Czy jesteśmy skłonni jeść produkty „w proszku”, by zaoszczędzić czas na przygotowanie posiłków?

Każde ze spotkań zakończy krótki Hyde Park.

 

Kiedy i gdzie?

6 października
godz. 11.00-14.00 
Centrum Nauki Kopernik, poziom 1 

Wstęp bezpłatny, rejestracja nie jest wymagana