Wydarzenia towarzyszące

Są takie wydarzenia, które szczególnie umilą oczekiwanie na Festiwal Przemiany. Jeśli już dziś czujecie nieodparty głód rozmów o przyszłości jedzenia, wybierzcie się na nie. Zapraszamy na „degustacje” w różnych instytucjach. Nabierzcie apetytu na więcej.

 

Wystawa: Ośmieceni

1 czerwca – 6 października
Centrum Nauki Kopernik, Pawilon 512
wstęp wolny

Czy pozostawimy po sobie jedynie góry śmieci? To zależy od każdego z nas! Pora zmienić codzienne przyzwyczajenia, zanim będzie za późno. Wystawa Ośmieceni pomaga postawić pierwszy krok na tej drodze. Przybliża zagadnienia związane z segregacją i ukazuje osiem różnych aspektów wyniszczania środowiska. Niechlubnymi bohaterami poszczególnych stref są wysypiska, plastik, smog, przedmioty jednorazowego użytku, elektrośmieci i żywność.

Wykład interaktywny: Kuchnia przyszłości, powrót do przeszłości?  

1 października, godz. 18.00
Wolskie Centrum Kultury
wstęp wolny

Coraz więcej ludzi przywiązuje wagę do tego, z jakich produktów przygotowuje codzienne posiłki. Wegetarianie i weganie nie są już drobnym odsetkiem społeczeństwa. W menu restauracji pojawiają się potrawy, które przygotowywane są z substytutów mięsa. W jaki sposób zmieniają się nasze nawyki żywieniowe? Czy współczesne trendy kulinarne są powrotem do przeszłości - małych, rodzinnych gospodarstw?

Festiwal Cyfryzacji

To wyjątkowa inicjatywa edukacyjna poświęcona nowym technologiom, ale w centrum stawiająca człowieka. Cel imprezy to inspiracja, edukacja i rozrywka, a także poważną debata z udziałem ekspertów. Świat nowych technologii jest dla wszystkich, którzy chcą być jego częścią, a Festiwal Cyfryzacji to okazja by zdobyć nowe, cyfrowe umiejętności i zaktualizować wiedzę.

Freegański spacer po Warszawie

2 października, godz. 18.00
Autonomiczna Przestrzeń Edukacyjna
Jazdów 5a/4
wstęp wolny

Spotkanie z Martą Sapałą – pisarką i dziennikarką, autorką książki „Na marne”, pokazującej jak wiele jedzenia trafia codziennie do śmietnika. Wspólnie udamy się na wirtualny, filmowy spacer, podczas którego zajrzymy do kubłów na odpady i sprawdzimy, ile wartościowych produktów można w nich znaleźć.

Spotkanie: Zmieniaj dietę a nie klimat, czyli kuchnia roślinna w stylu zero waste

2 października, godz. 19.00
Dom Kultury KADR
wstęp wolny

Czy jedzenie może być smaczne i zdrowe, a przy tym dobre dla nas, zwierząt i planety? O jedzeniu roślin i filozofii zero waste opowie Marcin Tischner – Bohater Przemian, pasjonat zrównoważonego rozwoju i społecznej odpowiedzialności biznesu.

Plant-Powered Perspectives

2-4 października

Branża spożywcza zmienia się na naszych oczach. Sieci handlowe i restauracyjne i producenci żywności dostrzegają potencjał biznesowy w rosnącej popularności produktów roślinnych. Fleksitarianizm, alternatywy mięsa – te terminy odmienia się przez wszystkie przypadki w mediach branżowych. Plant-Powered Perspectives to przestrzeń dyskusji o przyszłości branży spożywczej w Polsce oraz w skali globalnej.

Mięso hodowane komórkowo – seminarium naukowe

4 października, godz. 14.00
Centrum Nauki Kopernik (foyer sali audytoryjnej)
Rejestracja