Wykłady

Nowa żywność, nowa natura

Koert van Mensvoort
3 października, godz. 18.00

Cukierki medyczne, programowalne wino i mięso hodowane w laboratorium już niedługo mogą trafić na nasze talerze. Tworząc  tego typu produkty spekulatywne, dr Van Mensvoort chce sprowokować debatę na temat innowacji, które zmieniają nasze życie. Skoncentruje się przede wszystkim na przyszłości mięsa. Idąc na wykład możemy spodziewać się zarówno snów, jak i koszmarów sennych. Apetytu i apatii. Technologia żywności jest bardzo intymna, ponieważ jedzenie, które spożywamy, staje się częścią naszego ciała. Koert van Mensvoort pokaże, jak właściwie wykorzystywana technologia może stać się naszą nową naturą.

Koert van Mensvoort – artysta, naukowiec i filozof. Kieruje założonym przez siebie Next Nature Network. Proponuje nowe, dynamiczne rozumienie „powrotu do natury”. Takie, w którym realizacja ambicji rozwoju naukowo-technicznego naszej cywilizacji nie wchodzi w konflikt z naturą, tylko odpowiedzialnie i twórczo wykorzystuje rządzące nią mechanizmy, prowadząc do powstania „nowej natury".
Przeczytaj „List do ludzkości” »

Projektowanie przyszłości żywności

Chloé Rutzerveld
5 października, godz. 17.15

Jak daleko się posuniesz, by nadal jeść mięso? Co się stanie, jeśli zamiast ziemniaków zaczniemy hodować od razu węglowodany i w ten sposób skrócimy łańcuch produkcji żywności? A jeśli posiłki zaczną zaspokajać tylko potrzebę odżywiania organizmu, nie dostarczając doznań zmysłowych? Pokazując wybrane projekty multidyscyplinarne i zadając publiczności krytyczne pytania, Chloé podzieli się własną wizją przyszłości żywności. Opowie o swojej pracy na styku nauki, techniki i designu, a także o wartości wyobraźni i majsterkowania.

„Odważnie patrząc w przód i wyobrażając sobie alternatywną przyszłość, możemy spojrzeć z nowej perspektywy na to, co jemy, dlaczego jemy i co możemy (lub nie) jeść w przyszłości.”
— Chloé Rutzerveld

Chloé Rutzerveld – projektantka żywności jutra. Nauczycielka, inspirująca mówczyni, kuratorka i konsultantka. Zachęca ludzi do krytycznego spojrzenia na produkcję jedzenia i konsumpcję. Studiowała wzornictwo przemysłowe na Politechnice w Eindhoven. Jest członkiem Next Nature Network. Łącząc projektowanie, naukę i technologię wymyśla nowe sposoby, aby uczynić naszą żywność bardziej wydajną, zdrową i zrównoważoną. W ten sposób tworzy interaktywne instalacje, wystawy, warsztaty i eksperymentalne degustacje. Jedzenie jest dla niej medium, umożliwiającym dotarcie do szerokiego grona osób. Prace Chloé mają inspirować, prowokować i edukować, jednocześnie zmniejszając dystans między badaniami, produkcją i konsumpcją.

Mięso hodowane komórkowo: kontekst społeczny i akceptacja konsumencka

Christopher Bryant
5 października, godz. 18.25

Mięso hodowane komórkowo może zrewolucjonizować rolnictwo. Znacznie zmniejszyć ślad ekologiczny produkcji mięsa, rozwiązać kilka problemów zdrowia publicznego, a także uratować od śmierci miliardy zwierząt rocznie. Dlaczego zatem genetycznie modyfikowana żywność nie rozpowszechniła się w Europie? Christopher Bryant bada kontekst społeczny tej technologii. Sprawdza, kto je mięso hodowane komórkowo, a także odkrywa motywacje i bariery konsumentów. Analizuje kwestie gospodarcze, regulacyjne i religijne oraz wpływ mediów na stosunek ludzi do tych produktów. O swoich badaniach Christopher opowie podczas wykładu.

Christopher Bryant – doktorant Wydziału Psychologii na Uniwersytecie w Bath, gdzie bada stosunek konsumentów do mięsa hodowanego komórkowo i innych nowatorskich produktów żywnościowych. Celem jego naukowych poszukiwań jest zrozumienie ludzkich postaw i ich zmiana w kierunku większej empatii i altruizmu.

 

 

Partner wykładu – British Council

Kiedy i gdzie?

3 i 5 października
Centrum Nauki Kopernik, sala audytoryjna

Wstęp bezpłatny, rejestracja nie jest wymagana