Wykłady

Koert van Mensvoort

3 października, godz. 18.00

Koert van Mensvoort rzuci nas na głęboką wodę, analizując najbardziej inspirujące scenariusze przyszłości żywności. Zilustruje je dodatkowo swoimi spekulatywnymi pracami z pogranicza nauki, techniki i designu, ukazującymi produkty, jakie być może zobaczymy na półkach sklepowych w ciągu najbliższych 10-30 lat. Wspólnie poszukamy odpowiedzi na pytania, czy nasz coraz bardziej stechnicyzowany system żywnościowy pozwala nam jeszcze na powrót do natury oraz czy ta wyidealizowana natura nie jest tak naprawdę iluzją.

Koert van Mensvoort – artysta, naukowiec i filozof. Założyciel i dyrektor kreatywny organizacji Next Nature Network, która zajmuje się badaniem relacji między naturą a techniką. Proponuje nowe, dynamiczne rozumienie „powrotu do natury”. Takie, w którym realizacja ambicji rozwoju naukowo-technicznego naszej cywilizacji nie wchodzi w konflikt z naturą, tylko odpowiedzialnie i twórczo wykorzystuje rządzące nią mechanizmy, prowadząc do powstania „nowej natury".
Przeczytaj „List do ludzkości” »

Chloé Rutzerveld

5 października, godz. 17.15

O projektowaniu żywności na styku nauki, techniki i designu.

Chloé Rutzerveld – projektantka żywności jutra. Nauczycielka, inspirująca mówczyni, kuratorka i konsultantka. Zachęca ludzi do krytycznego spojrzenia na produkcję jedzenia i konsumpcję. Studiowała wzornictwo przemysłowe na Politechnice w Eindhoven. Jest członkiem Next Nature Network. Łącząc projektowanie, naukę i technologię wymyśla nowe sposoby, aby uczynić naszą żywność bardziej wydajną, zdrową i zrównoważoną. W ten sposób tworzy interaktywne instalacje, wystawy, warsztaty i eksperymentalne degustacje. Jedzenie jest dla niej medium, umożliwiającym dotarcie do szerokiego grona osób. Prace Chloé mają inspirować, prowokować i edukować, jednocześnie zmniejszając dystans między badaniami, produkcją i konsumpcją.

Christopher Bryant

5 października, godz. 18.25

O stosunku ludzi do czystego mięsa i innych nowych rodzajów żywności.

Christopher Bryant – doktorant Wydziału Psychologii na Uniwersytecie w Bath, gdzie bada stosunek konsumentów do mięsa hodowanego komórkowo i innych nowatorskich produktów żywnościowych. Celem jego naukowych poszukiwań jest zrozumienie ludzkich postaw i ich zmiana w kierunku większej empatii i altruizmu.

Kiedy i gdzie?

3 i 5 października
Centrum Nauki Kopernik, sala audytoryjna

Wstęp bezpłatny, rejestracja nie jest wymagana