3. edycja

Zakończyliśmy zbieranie zgłoszeń na minigrantowy konkurs, w którym aplikować można było o fundusze na stworzenie i wyposażenie Warsztatu Przestrzeni Twórczej (makerspace) oraz realizację projektu konstruktorskiego. Pora na podanie wyników.

Po intensywnych naradach jury zdecydowało się wyłonić 9 instytucji/zespołów, których zgłoszenia zostały ocenione najlepiej. Do kolejnego etapu Konkursu Konstruktorów Marzeń przeszli:

  • Fundacja Szczęśliwe Dzieciństwo, Pracownia Pomysłów,
  • Szkoła Podstawowa z Oddziałami Integracyjnymi nr 98 im. H. Sienkiewicza, Robotics Academy,
  • Zespół Szkół Technicznych Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Lesznie, KMO Młody Technik,
  • Pracownia Nauki i Przygody, KMO Jazdowi Odkrywcy,
  • Szkoła Podstawowa nr 2 Przymierza Rodzin,
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Piotrkowie Trybunalskim,
  • II Liceum Ogólnokształcące im. ks. Jana Twardowskiego w Dębicy,
  • Szkoła Podstawowa nr 5 im. Jana III Sobieskiego w Zabrzu, KMO Poszukiwacze z 5, Ciekawi świata z 25,
  • Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Masłowie, KMO Mądre główki.

Każda z tych instytucji i klubów otrzyma minigrant na stworzenie i wyposażenie Warsztatu Przestrzeni Twórczej (makerspace) oraz realizację projektu konstruktorskiego, który zaprezentują podczas tegorocznej edycji Festiwalu Przemiany w Centrum Nauki Kopernik.

Musimy przyznać, że tegoroczne zgłoszenia obfitowały w bardzo ciekawe projekty konstruktorskie! Są to m.in. pomysł na drukarkę 3D, która zasilana będzie odpadami, eksperymentalny ogród wertykalny na ścianie jednej ze szkół, czy szklarnia z systemem nawadniania sterowanym przy pomocy mikrokomputerów.

W kwietniu zorganizowane zostaną webinaria, które pomogą zwycięzcom w rozwoju umiejętności z zakresu działania projektowego, pracy w grupie czy produkcji filmów. A dalej drużyny będą mogły już zacząć realizować swoje pomysły!

Do 15 września czekamy na krótki film o projekcie oraz raport podsumowujący. Na podstawie przesłanych materiałów wyłonimy najlepsze z nich, które zostaną zaprezentowane na Festiwalu Przemiany 2019 (5 października 2019 r.) w sekcji Przemiany Młodych.

Serdecznie gratulujemy!

Tegoroczne wyzwanie

Czy kiedyś, po opróżnieniu pudełka lodów zastanowiło cię, jaką drogę przeszły zanim trafiły do twoich rąk? Być może twoją ciekawość przyciągnęły technologie użyte do produkcji opakowania? Możliwości jego recyklingu? Dotarły do ciebie informacje o hodowli owadów, które w niedalekiej przyszłości mogą być głównym źródłem naszego pożywienia?

Światowy przemysł spożywczy czekają poważne zmiany. Dostępność technologii żywnościowych związanych z bioinnowacjami, robotyką, edycją genów i sztuczną inteligencją zmienia metody produkcji żywności i dysponowania nią. Liczba ludności wzrasta w szybkim tempie, więc zarządzanie ilością plonów rolnych jest dzisiaj w centrum uwagi. Eksperci branżowi promują technikę jako wielką nadzieję przemysłu spożywczego.

Projekty realizowane w ramach konkursu są odpowiedzią na problemy produkcji, przechowywania i wyrzucania żywności.

Czego nie wiesz o jedzeniu

Ludzie kochają jedzenie! Nie tylko dlatego, że pozwala uzyskać wystarczająco dużo energii do sprawnego funkcjonowania i uruchamia ośrodki nagrody w naszych mózgach. Spożywanie smacznych posiłków to często czysta przyjemność oraz wydarzenie towarzyskie.

Z różnych powodów, aż jedna trzecia jedzenia na świecie nie trafia na nasze talerze. Według Biura Analiz Parlamentu Europejskiego, marnujemy 1,3 miliarda ton żywności rocznie! Taka ilość czterokrotnie przekracza liczbę wszystkich głodnych ludzi.

Zaskoczyliśmy cię? Jeszcze dziwniejsze jest to, że marnujemy również ogromną ilość wody, ziemi i energii. Jak to możliwe? Wszystkie nawozy, maszyny i środki transportu wymagają energii. Kiedy wyrzucamy jedzenie, marnotrawimy również wszystkie zasoby potrzebne do jego produkcji.

Woda jest podstawowym surowcem w produkcji żywności. By wyrosło jedno jabłko, potrzeba jej 125 l. Jeśli zamówimy na obiad kotlet z kurczaka o masie 200 g, to prosimy kelnera o 865 l wody. W przypadku wołowiny o takiej samej masie, prosimy aż o 3 083 l wody.

Jedna osoba wyrzuca do kosza w ciągu roku blisko 175 kilogramów jedzenia (czyli miesięcznie średnio 50 zł). Statystycznie, w koszu czteroosobowej rodziny ląduje więc około 200 zł miesięcznie.

Nasze osobiste wybory żywieniowe mają ogromny wpływ na planetę. Ważne jest to, co jemy, jak dużo, ile żywności marnujemy i jak produkuje się nasze jedzenie. Chociaż na świecie żyje ponad 7 miliardów ludzi, postępowanie każdej osoby ma ogromne znaczenie. Pokolenie, które teraz jest w wieku szkolnym będzie mierzyć się z problemami wygenerowanymi przez aktualny system produkcji i dystrybucji żywności.

Wiesz, że żywność można przekształcić w energię? Metan i CO2 pochodzące z rozkładu materii organicznej mogą być wykorzystane w stacji biogazowej, dzięki czemu dostarczą nam energię elektryczną lub ciepło. Produktem ubocznym tego procesu jest nawóz.

Więcej dowiesz się na tegorocznym Festiwalu Przemiany. Już nie możemy się doczekać!

 

Projekt Konstruktorzy Marzeń jest finansowany ze środków firmy Boeing.

 http://www.kopernik.org.pl/typo3temp/_processed_/csm_boeing_black_large_3963b4ba8a.png