Laboratorium chemiczne

Szkło laboratoryjne wypełnione fluorescencyjnymi roztworami

 Okazuje się, że z pozoru trudna i niezrozumiała nauka jaką jest chemia otacza nas zewsząd i towarzyszy przy najprostszych czynnościach: przy pieczeniu ciasta, wrzucaniu cytryny do herbaty czy modelowaniu włosów.

Zajrzyjmy do kuchni w naszym domu. Mamy tam jajka, mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Wystarczy je zmieszać, wlać do foremki, wstawić do gorącego piekarnika i zaczyna dziać się nauka. Dla laika – ciasto rośnie, ale chemik widzi nieco więcej. Proszek do pieczenia zawiera kwaśny węglan sodowy czyli NaHCO3, znany też jako soda oczyszczona. Ten związek w temperaturze powyżej 60°C ulega rozkładowi z wydzieleniem gazowego dwutlenku węgla CO2, czyli gazu który produkujemy sami podczas oddychania. Gaz ten próbuje uciec w powietrze przeciskając się w górę przez masę zastygającego ciasta, powodując jednocześnie jego spulchnianie i unoszenie się. Tak więc dla chemika pieczenie ciasta to coś więcej niż jego rośnięcie. On widzi tam termiczny rozkład kwaśnego węglanu sodu. Ścinanie się jajek na patelni to denaturacja białka, jaśnienie herbaty po dodaniu cytryny to zmiana pH roztworu, modelowanie włosów – to koagulacja zolu i jednoczesne sieciowanie polimerów. Jednym słowem: jeśli jesteś dociekliwy i chcesz poznać drugie dno – weź udział w zajęciach laboratorium chemicznego.

 

Partnerem laboratorium chemicznego jest:

Jeśli interesujesz się chemią, zajrzyj na stronę chemiatomy.pl i zagraj w grę futurecity

Tematy
powiązane