Kawiarnia Przemian

dekoracja
  • Co: kawiarnia
  • Gdzie: poziom 1
  • Kiedy: przez cały festiwal

Czym byłyby Przemiany bez festiwalowej kawiarni z pyszną kawą i autorskim menu? Jak co roku, zapraszamy Was w progi najpyszniejszego zakątka Kopernika. Tu złapiecie oddech, posilicie ciało i zmysły.  Będzie soczyście, sezonowo i lokalnie. Gospodarzem kawiarni w tym roku jest Rost – warszawska mikropalarnia, dobrze znana stołecznym kawoszom ze STOR Café.  

Menu Kawiarni festiwalowej (plik pdf)

ROST to palarnia, która troszczy się o planetę i pomagając plantatorom. Jako jedyna w Polsce wykorzystuje torebki i etykiety w pełni kompostowalne w warunkach domowych. Współpracuje z najbardziej zrównoważonymi importerami zielonego ziarna, takimi jak Volcafe czy Ocafi.  

W DNA kawiarni STOR wpisane są: jakość, inkluzywność i troska o klimat. Właściciele nieustannie poszukują rozwiązań obniżających ślad węglowy, ułatwiających pozbywanie się niepotrzebnych opakowań i zminimalizowanie marnowania żywności. Podzielamy te wartości i cieszymy się, że STOR będzie z nami w tym roku. 

Od 3 lat kawiarnia jest miejscem spotkań pod hasłem "Przy wspólnym stole", których nie zabraknie i tym razem.

Jak świadomie projektować jedzenie?
Spotkanie degustacyjne z Kamilą Knap / Shroom 4 You 

  • poziom 1 (kawiarnia)  
  • 12 października, godz. 11.00 – 12.00 
  • Liczba miejsc – 20.  
    Udział w spotkaniu jest bezpłatny, wszystkie miejsca są już zajęte.

Aga Lepka i Kamila Knap – twórczynie marki Shroom, nie mogły znaleźć napojów, które spełniałyby ich kryteria jakościowe – były naturalne, bez słodzików, zawierały małą ilość cukru, a przy tym miały smak. Podczas pandemii odkryły fascynujące królestwo grzybów i postanowiły dołączyć do ogólnoświatowej grzybowej rewolucji. Stworzyły napój, który nie zawiera niczego niezdrowego, a jednocześnie stanowi codzienne wsparcie dla organizmu.   


Podczas spotkania z Kamilą Knap będziecie mogli skosztować napojów Power i Relax marki Shroom. Dowiecie się, czym jest żywność funkcjonalna i adaptogeny. Porozmawiamy też o tym, dlaczego grzyby nazywane są jedzeniem przyszłości i jak to możliwe, że stały się tak popularne dopiero w ostatnich latach.  

Shroom – pierwsza w UE marka napojów funkcjonalnych wykorzystujących grzyby medyczne i adaptogeny. Napoje Shroom zostały tak zaprojektowane, żeby jednocześnie dostarczać przyjemności, dbać o zdrowie i wpływać na samopoczucie.

Apetyt na niemarnowanie
Warsztat z Sylwią Majcher 

  • poziom 1 (kawiarnia)
  • 13 października, godz. 12.00 – 13.30
  • Liczba miejsc – 20. 
    Udział w spotkaniu jest bezpłatny, wszystkie miejsca są już zajęte.

W Polsce co roku do kosza trafia niemal 5 milionów ton żywności. Wyrzucane na całym świecie jedzenie odpowiada za około 10% emisji CO2.  

Najwięcej marnuje się w domowych kuchniach, a jedną z głównych przyczyn jest złe przechowywanie żywności. Zastanawiacie się, dlaczego w lodówce pomidory się buntują, sałata w folii traci jędrność, rygorystycznie trzymacie się terminów ważności na opakowaniach produktów, a przyprawy trzymacie w szafce przy piekarniku? Dołączcie do warsztatów, które gwarantują przemianę Waszych kuchni.  


Sylwia Majcher – autorka bestsellerowych książek edukacyjnych i ekspertka od niemarnowania jedzenia zaprezentuje sporo patentów, ułatwiających ograniczenie strat. Będą pomysły na przechowywanie i wykorzystywanie resztek. Dowiecie się, ile wyrzuconego jedzenia zmieściłoby się na piłkarskim stadionie i co dzieje się z produktami, które trafiają do kosza. Wspólnie nastawimy żywy ocet ze skórek i ogryzków jabłek.  

 

To spotkanie rozbudza apetyt na niemarnowanie i zwiększa kulinarną świadomość.