- Co: kawiarnia
- Gdzie: poziom 1
- Kiedy: przez cały festiwal
Czym byłyby Przemiany bez festiwalowej kawiarni z pyszną kawą i autorskim menu? Jak co roku, zapraszamy Was w progi najpyszniejszego zakątka Kopernika. Tu złapiecie oddech, posilicie ciało i zmysły. Będzie soczyście, sezonowo i lokalnie. Gospodarzem kawiarni w tym roku jest Rost – warszawska mikropalarnia, dobrze znana stołecznym kawoszom ze STOR Café.
ROST to palarnia, która troszczy się o planetę i pomagając plantatorom. Jako jedyna w Polsce wykorzystuje torebki i etykiety w pełni kompostowalne w warunkach domowych. Współpracuje z najbardziej zrównoważonymi importerami zielonego ziarna, takimi jak Volcafe czy Ocafi.
W DNA kawiarni STOR wpisane są: jakość, inkluzywność i troska o klimat. Właściciele nieustannie poszukują rozwiązań obniżających ślad węglowy, ułatwiających pozbywanie się niepotrzebnych opakowań i zminimalizowanie marnowania żywności. Podzielamy te wartości i cieszymy się, że STOR będzie z nami w tym roku.
Od 3 lat kawiarnia jest miejscem spotkań pod hasłem "Przy wspólnym stole", których nie zabraknie i tym razem.
Menu Kawiarni festiwalowej (plik pdf)
Jak świadomie projektować jedzenie?
Spotkanie degustacyjne z Kamilą Knap / Shroom 4 You
- poziom 1 (kawiarnia)
- 12 października, godz. 11.00 – 12.00
- Liczba miejsc – 20.
Udział w spotkaniu jest bezpłatny, wszystkie miejsca są już zajęte.
Aga Lepka i Kamila Knap – twórczynie marki Shroom, nie mogły znaleźć napojów, które spełniałyby ich kryteria jakościowe – były naturalne, bez słodzików, zawierały małą ilość cukru, a przy tym miały smak. Podczas pandemii odkryły fascynujące królestwo grzybów i postanowiły dołączyć do ogólnoświatowej grzybowej rewolucji. Stworzyły napój, który nie zawiera niczego niezdrowego, a jednocześnie stanowi codzienne wsparcie dla organizmu.
Podczas spotkania z Kamilą Knap będziecie mogli skosztować napojów Power i Relax marki Shroom. Dowiecie się, czym jest żywność funkcjonalna i adaptogeny. Porozmawiamy też o tym, dlaczego grzyby nazywane są jedzeniem przyszłości i jak to możliwe, że stały się tak popularne dopiero w ostatnich latach.
Shroom – pierwsza w UE marka napojów funkcjonalnych wykorzystujących grzyby medyczne i adaptogeny. Napoje Shroom zostały tak zaprojektowane, żeby jednocześnie dostarczać przyjemności, dbać o zdrowie i wpływać na samopoczucie.
Apetyt na niemarnowanie
Warsztat z Sylwią Majcher
- poziom 1 (kawiarnia)
- 13 października, godz. 12.00 – 13.30
- Liczba miejsc – 20.
Udział w spotkaniu jest bezpłatny, wszystkie miejsca są już zajęte.
W Polsce co roku do kosza trafia niemal 5 milionów ton żywności. Wyrzucane na całym świecie jedzenie odpowiada za około 10% emisji CO2.
Najwięcej marnuje się w domowych kuchniach, a jedną z głównych przyczyn jest złe przechowywanie żywności. Zastanawiacie się, dlaczego w lodówce pomidory się buntują, sałata w folii traci jędrność, rygorystycznie trzymacie się terminów ważności na opakowaniach produktów, a przyprawy trzymacie w szafce przy piekarniku? Dołączcie do warsztatów, które gwarantują przemianę Waszych kuchni.
Sylwia Majcher – autorka bestsellerowych książek edukacyjnych i ekspertka od niemarnowania jedzenia zaprezentuje sporo patentów, ułatwiających ograniczenie strat. Będą pomysły na przechowywanie i wykorzystywanie resztek. Dowiecie się, ile wyrzuconego jedzenia zmieściłoby się na piłkarskim stadionie i co dzieje się z produktami, które trafiają do kosza. Wspólnie nastawimy żywy ocet ze skórek i ogryzków jabłek.
To spotkanie rozbudza apetyt na niemarnowanie i zwiększa kulinarną świadomość.