- Co: kawiarnia
- Gdzie: poziom 1
- Kiedy: przez cały festiwal
Jak co roku zapraszamy Was w progi najpyszniejszego festiwalowego miejsca w Centrum Nauki Kopernik! Rozgośćcie się wygodnie w przestrzeni pełnej smaków, zapachów i doznań, gdzie kulinarne doświadczanie wychodzi zdecydowanie poza talerz.
Menu Kawiarni
Szykujemy autorskie, szyte na miarę menu, oparte na sezonowych, polskich i lokalnych produktach. #Przywspólnymstole odbywać się będą warsztaty i spotkania z artystami, a na kawiarnianym tarasie – sesje jogi. Przygotujemy specjalnie dla Was selekcję najlepszych kaw oraz strawę duchową. Podczas delektowania się aromatycznym, gorącym trunkiem, przeczytacie ciekawe publikacje z naszej czytelni.
Gospodarzem tegorocznej kawiarni jest CzyKawka i Żona Krawca, nastawcie się zatem na najwyborniejszy i najmilszy serwis w mieście.
Patroni kawiarni: Hayb, Wydawnictwo Marginesy, Moonholi, Slow Living Poland.
Zatrzymaj się w sobie – praktyka jogi w nurcie vinyasa
- Co: kawiarnia
- Gdzie: balkon, poziom 1
- Kiedy: 4 października, godz. 11.00–12.00
- Liczba miejsc: 20
Brak miejsc.
W rozpędzonym świecie, wśród gigantycznej ilości bodźców i komunikatów, coraz trudniej o skupienie i uważność. Praca z oddechem, świadomy i uważny ruch mogą ułatwić codzienne funkcjonowanie w dzisiejszej rzeczywistości.
Drugi dzień festiwalu rozpoczniemy od swoistej lekcji „parkowania” siebie. Zapraszamy Was na dynamiczne zajęcia angażujące całe ciało, wzmacniające je i zwiększające jego elastyczność. Skupimy się na płynnym, świadomym oddechu, który pomoże pogłębić zakres ruchu. A to wszystko na balkonie kawiarni festiwalowej, w otoczeniu jesiennego krajobrazu, z widokiem na Wisłę.
Zajęcia przeznaczone są dla wszystkich – również dla osób, które nie miały wcześniej styczności z jogą. Maty dla uczestników warsztatu zapewnia Moonholi.
Aleksandra Kwiatkowska, @slowlivingpoland – nauczycielka jogi, medytacji i living body. Fascynuje ją ciało – jego mądrość, zmienność, delikatność i siła. Praktyka jogi i bycie w świadomym ruchu to dla niej nie tylko praca z fizycznością, ale także droga do spokojniejszego umysłu, obecności i głębszego zrozumienia siebie.
Patroni wydarzenia: Slow Living Poland, Moonholi
#przywspólnymstole
Złote łączenie – warsztat Modern kintsugi
- Co: kawiarnia, wspólny stół
- Gdzie: poziom 1
- Kiedy: 4 października, godz. 12.30–14.00
- Liczba miejsc: 20
Brak miejsc.
Hasło tegorocznej edycji Festiwalu Przemiany zachęca do szukania praktycznych sposobów rozwijania uważności i współodczuwania. Jednym z nich może być praktyka Modern kintsugi, czyli współczesnej wersji tradycyjnej japońskiej techniki naprawy ceramiki. W kintsugi pęknięcia nie są ukrywane – zostają podkreślone złotem. Dzięki temu przedmiot nie wraca do stanu „sprzed”, lecz staje się czymś nowym. To metafora empatii i zmiany: zamiast odrzucać to, co kruche, uczymy się łączyć i nadawać mu wartość na nowo.
W tradycyjnej wersji kintsugi używa się laki i złota, tworząc czasochłonne, unikalne obiekty. Modern kintsugi korzysta z prostszych, współczesnych materiałów. Dzięki temu każdy uczestnik warsztatów może w krótkim czasie przejść cały proces: od fragmentu, przez łączenie, po estetyczne wykończenie. To praktyka, która uczy cierpliwości, ale też otwartości na przypadek, współpracę i eksperyment.
Ania Gubernat, @anilamis – artystka, ilustratorka i edukatorka, absolwentka Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu. Od kilku lat rozwija autorską markę Anilamis, w ramach której tworzy ręcznie malowane talerze ścienne. Jej projekty łączą zachodnie tradycje dekorowania porcelany z japońskimi technikami kintsugi i yobitsugi, nadając nowe życie przedmiotom i budując z różnych fragmentów porcelany nową opowieść. Mieszka i pracuje na Suwalszczyźnie.
#przywspólnymstole
Smakuj uważnie: od całego owocu po baton
- Co: kawiarnia, wspólny stół
- Gdzie: poziom 1
- Kiedy: 5 października, godz. 12.00–13.30
- Liczba miejsc: 20
Brak miejsc.
Warsztaty koncentrują się na uważnym jedzeniu, które jest formą empatii wobec siebie i świata. Kiedy poświęcamy uwagę temu, co jemy, łatwiej dokonujemy lepszych wyborów żywieniowych i czujemy się lepiej.
Doświadczycie jedzenia w zupełnie nowy sposób – poprzez pracę zmysłami, obserwację smaku, tekstury, zapachu i tempa spożycia. Poszukacie różnic między produktami naturalnymi, własnoręcznie przygotowanymi i komercyjnymi, obserwując, jak różny stopień przetworzenia wpływa na smak, tempo jedzenia i odczucie sytości. Porozmawiacie o żywności ultraprzetworzonej i zagrożeniach wynikających z diety bogatej w takie produkty. Samodzielne przygotowanie naturalnych przekąsek pozwoli przekonać się, jak świadome jedzenie może być formą empatycznego traktowania siebie, a jednocześnie zachęca do wspólnego jedzenia i doświadczana wspólnoty.
Marta Kostka, @kostka_o_jedzeniu – dietetyczka, neurodietetyczka i technolożka żywności. Z zamiłowania niestrudzona i dociekliwa badaczka żywienia najmłodszych. Edukatorka i food thinkerka, współautorka książki „Rozgryzione. Jak nauczyć dziecko dobrze jeść?”, kompleksowego przewodnika dla rodziców i opiekunów po świecie żywienia dzieci. Orędowniczka niestygmatyzującego podejścia do ciała i jedzenia.